2015. május 1., péntek

Padlet - ismertető

A Padlet virtuális fal, amire virtuális cetliket ragaszthatunk. Miért is jó ez? Mert a virtuális cetli több lehetőséget nyújt, mint az igazi - például hozzáadhatunk videókat, képeket, és a cetlik névtelenül jelennek meg.
A Padletbe bejelentkezhetünk Facebookkal vagy Gmaillel. Amikor bejelentkezünk, egyből készíthetünk új falat a Padlets menüpont alatt. Ott láthatjuk majd a későbbiekben minden olyan falat, amit készítettünk (created), amit valaki megosztott velünk (shared) vagy közreműködtünk (contributed).

A fal jobb oldalán navigálhatunk. Az első három gomb általános, nem erre a falra vonatkozó. A Padlet jellel visszatérhetünk az oldalra, a második gombbal újabb falat hozhatunk létre, a harmadikkal a profilunkra navigálhatunk.
A negyedik gombbal megoszthatjuk vagy letölthetjük a falunkat különböző módon.
Az információk alatt a fal általános információt láthatjuk - hány cetlink van, ki készítette és mikor.
 Az utolsó előtti navigációs pont segítséget nyújt - például hogyan használjuk a gyorsbillentyűket.
A legutolsó gomb a beállításoké, és ezen belül újabb 8 gombra akadunk.
1. a fal általános információit adhatjuk meg - nevét, leírását és a portréját (egy kis kép, amit a fallal asszociálhatunk megkülönböztetésképpen).
2. háttérképet választhatunk vagy tölthetünk fel.
3. a fal elrendezését választhatjuk ki - itt három választási lehetőségünk van: szabad, egymás alatt, rácsosan.
4. láthatóság - több lehetőségünk van, ami különösen fontos az oktatásban, hiszen ezzel biztosíthatjuk, hogy a gyerekek munkája rejtett maradjon.
4.1. csak a létrehozó, és azok, akikkel közvetlenül megosztja láthatják és írhatják.
4.2. jelszóval védett, ezen belül is választhatunk - akik ismerik a jelszót: láthatják / írhatnak a falra / moderálhatják az ott írtakat.
4.3. rejtett link: nem látható a keresőmotorok számára, de akik ismerik a linket láthatják / írhatnak a falra / moderálhatják az ott írtakat.
4.4. nyilvános: látható a keresőmotorok számára, de még mindig dönthetünk róla, hogy milyen jogot adunk: láthatják / írhatnak a falra / moderálhatják az ott írtakat.
A "moderate post"-ot bejelölve elérhetjük, hogy a cetlik csak akkor kerüljenek a falra, ha a moderátor engedélyezi - ezzel is szűrhetjük a nem kívánt tartalmat.

5. értesítések - ha valaki ír a falra, értesítést küld az ímél címünkre, ha kipipáljuk ezt az opciót.
6. cím - ezalatt a menüpont alatt megváltoztathatjuk a link címét
7. másolás - falat az összes cetlijével vagy cetlik nélkül másolhatjuk. Ez az opciót jól jöhet, ha szeretnénk összehasonlítani milyen reakciója van két csoportnak ugyanarról a témáról, vagy hogy mit tudtak a diákok mielőtt elkezdték a témát, és miután.
8. törlés. Itt két választási lehetőségünk van (+ mégse). Az első, hogy csak a cetliket töröljük, a második, hogy a teljes falat megsemmisítjük.

Használható: webböngésző segítségével (okostelefon, számítógép, tablet etc), webböngésző applikációjaként (Chrome, Mozilla), iPad alkalmazásként.
Miért ajánlom? Mert ez a fal megmarad, nem kell semmit sem kidobni, a diákok visszanézhetik, amit csináltak. Az azonnali megjelenítés motiválóan hat mindenkire.
Mikor? Óra elején, ismétléskor, összefoglalásként, előzetes tudás felméréseként, ötletelgetésnél, amikor  fontos, hogy ne tudják egymás nevét (vagy nem fontos, hogy tudjuk, ki írt és ki nem).
Hasonló szoftverek: Qool, Stormboard, Dotstorming



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése