2015. szeptember 27., vasárnap

RefMe - irodalomjegyzék készítés

Hosszabb lélegzetű, mások tudományos munkájára épülő szövegek írása nem könnyű feladat. A kutatás, a munka elemzése, mások munkájának értékelése, az írás, a korrektúra mind rengeteg idő, de megéri. A diákok kipróbálhatják magukat a tudományos írások világában, vitázhatnak elismert tudományos írásokkal, más fényben világíthatják meg ugyanazt az eseményt.
Viszont ezeknek a tudományos írásoknak van egy kevésbé izgalmas, sokszor nehézkes eleme is: a hivatkozások. Hivatkozni sokféleképpen lehet, amik tudományterület, oktató, földrajzi terület szerint eltérhetnek. Van, aki természetesen használja őket, de láttam már olyan diákot is, aki mivel nem tudta, hogyan kell hivatkozni magazinokra, videókra, ezért kihagyta őket, és ezért sajnos nem tudtuk elfogadni a munkáját.

A hivatkozásokban ad támpontot a RefME, ami több mint 7000 hivatkozási stílust ismer. Használhatjuk mindenféle forráshoz, legyen az könyv, magazin, videó, weboldal etc.
Az oldal hangsúlyt fektet arra is, hogy a tanárokat segítse abban, hogy a diákok jobban megérthessék, hogy miért és mire kell hivatkozniuk, a hivatkozást magát pedig elvégzi a RefME.
A diákoknak készíteniük kell egy projektet, majd ezen belül kell kiválasztaniuk a hivatkozási stílust, amit használni szeretnének. Ezek után a jobb oldalon kell kiválasztani, hogy mire szeretnének hivatkozni, majd rákeresni, ezek után csak ki kell választani, ezek után a hivatkozott már meg is jelenik a projektlapon. Ezt a folyamatot mutatja be a videó. Egyszerre több ember is dolgozhat ugyanazon a projekten, ezért csoportmunka sem akadály, illetve a diákok egyszerre több projekthez is gyűjthetnek hivatkozásokat különböző hivatkozási stílusokkal is. Természetesen manuálisan is hozzáadhatnak hivatkozásokat a már meglévőkhöz.

Használható: webböngésző segítségével, webalkalmazásként, Android és iOS alkalmazásként is.
Miért ajánlom?
Mert segít abban, hogy a diákok magabiztosan hivatkozzanak a szövegekre. Fontosabb az, hogy mindenki értse a miértet, és hogy jól használják, mint hogy mechanikusan csinálják.
Mikor? Akármikor, amikor a diákok szöveget írnak, prezentálnak, akármikor, amikor hivatkozniuk kell.

Hasonló szoftverek: EasyBib

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése