2015. szeptember 18., péntek

Hemingway App - angol szövegelemző

Angolt tanulóknak és tanítóknak ajánlom a következő eszközt. A Hemingway App  Hemingway írásához hasonlóan egyszerű és érthető szövegek írásában segít.
Az alkalmazásba be kell illesztetünk a szövegünk, hogy az alkalmazás elvégezze az elemzést (Edit módban látható az elemzés). Összefoglalóan láthatjuk, hogy mennyire olvasható a szövegünk, alatta hogy hány szóból áll, a More-ra kattintva pedig még ennél is részletesebb adatokat láthatunk: a bekezdések, mondatok, szavak, karakterek, betűk számát és hogy milyen gyorsan olvasható a szöveg.

Ezalatt láthatjuk, hogy mit javasol a program, mit kellene kijavítanunk, és ezt színkóddal is ellátja, hogy gyorsan átlátható legyen. A következő hibalehetőséget sorolja fel:
Hány mondatot nehéz olvasni?
Hány mondatot nagyon nehéz olvasni?
Egyszerűsíthető szavak száma
Határozószók száma
Szenvedő szerkezetek száma

Ez az eszköz hasznos lehet angolul tanulók számára, hogy leellenőrizhessék a munkájukat, mielőtt a tanárnak vagy más diáknak odaadják, így tudnak fejlődni, láthatják, hogy milyen típusú hibákat ejtenek rendszeresen, mire kell jobban odafigyelniük.
Használható: webböngésző segítségével (okostelefon, számítógép, tablet etc), Desktop applikációként.
Miért ajánlom?
Mert néha, ha ki akarjuk magunkat fejezni, sokkal bonyolultabban tesszük, mint kellene, ez pedig egy olyan nyelven, amit nem anyanyelvi szinten beszélünk, még inkább veszélyes, mert a szöveg elveszítheti a jelentést, amikor leginkább szeretnénk kifejezni magunk.
Mikor? Akármikor, amikor a diákok szöveget írnak. Meg kell tanulniuk saját magukat ellenőrizniük. :)

Hasonló szoftverek: Storytoolz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése