2015. október 11., vasárnap

Gráfok, matematika vizuálisan - Desmos


A Desmos ingyenes grafikai számológép, amit használhatunk a weboldalon, vagy alkalmazásként (Google Play, iOS). A Desmos ugyanazt tudja, mint akármelyik grafikus számológép, és egy kicsit többet. :)

Az alkotócsapat célja, hogy a matematika érthetőbbé váljék az emberek számára, és a diákok tanuljanak, miközben dolgoznak egy problémán. Legyen az szöveges feladat vagy gráfkérdés, esetleg rajzolás, a Desmos igazi segítség, érthetőbbé, értelmezhetővé teszi a feladatokat.

A gráfok azonnal megjelennek, miközben írjuk az egyenleteket, így akármit is változtatunk, láthatjuk az eredményét. Az oldal szintén ajánl kész óravázlatokat.



Bejelentkezés nélkül is kipróbálhatjuk az oldalt, de ha szeretnénk elmenteni a munkánkat Gmail fiókunkkal azonnal bejelentkezhetünk, és már dolgozhatunk is.
 Az egyenletek különböző színekkel jelennek meg, ezzel is segítve a feladatok értelmezését (pl. olyan feladatoknál, ahol azt keressük, ami igaz mindkét elemre, könnyen érzékelhető a színekkel). A virtuális papír mérete természetesen végtelen, de kiválaszthatjuk, hogy mit mutasson, így például ha nincs szükségünk a negatív számokra, eltolhatjuk a fókuszt, sőt, akár az x, y vonalakat akár ki is kapcsolhatjuk.


A jobb láthatóság érdekében bekapcsolhatjuk a "Projection Mode"-t, amivel megvastagíthatjuk a vonalakat, így például kivetítéskor a diákok jobban láthatják az ábrát.
De akár ráközelíthetünk vagy távolodhatuk is egy gombnyomással.
Az alábbi videó habár angolul van, a funkciók megértésében segít.
Használható: webböngésző segítségével, Android és iOS alkalmazásként is.
Miért ajánlom?
Mert segít abban, hogy a diákok más irányból közelítsék meg a problémát, lássák és értelmezzék.
Hasonló szoftverek: akármilyen grafikus számológép :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése