2015. április 16., csütörtök

Google Dokumentumok (Documents)

Az előző posztomban írtam a Google Meghajtóról (Google Drive). Most a Google Dokumentumokről osztok meg egy-két ötletet.
Google Dokumentumok a Microsoft Wordhöz hasonlóan működik, habár annál sokkal egyszerűbb.

A legfontosabb tulajdonsága, hogy mindenki, aki hozzáfér a fájlhoz egyszerre dolgozhat ugyanazon a dokumentumon, és többféle formátumú dokumentumot is feltölthetünk, így Linux felhasználóként nem kerülök hátrányba, ha elfelejtem .doc-ként menteni a szöveget, egyszerűen .odt-ban is hagyhatom.

Bővítmények: a bővítmények listája hosszú, és mindegyikkel érdemes külön foglalkozni. Habár a bővítmények nagy része angol nyelven van, és csak angolul írott szöveget tud értelmezni a szövegszerkesztőben, más típusú bővítményeket is találhatunk, például számológépet vagy diagramot készítő applikációt.
A különböző megosztási jogok segítenek abban, hogy ne történjenek véletlenek. Hogy megosszuk, kattintsunk a megosztás gombra, és írjuk az ímél címet az előugró ablakba.

Szerkesztheti: mindenki képes szerkeszteni
Megjegyzés: csak megjegyzéseket tud a szöveghez adni, ezzel biztosíthatjuk, hogy semmi olyan szerkesztés nem történik, ami elkerüli a figyelmünket.

Megtekintheti: a dokumentumot csak megtekintheti az, akivel megosztjuk, semmi más joga nincs.


Használható / Miért ajánlom? 
1. dolgozatok nyelvezetének javítására. Dolgozat után a diákok csoportban dolgoznak. Csak megjegyzés joguk van, így láthatjuk, mi volt az eredeti hiba, és hogyan javítják ki
2. a diákok rengeteg projektben vesznek részt, és mindet indítványozniuk kell, ezeket általában együtt írják, ehhez szerkesztési jogot adnak egymásnak, és amikor előterjesztik, a tanároknak csak megjegyzési jogot adnak, hogy lássák, mi a véleményünk, min kell még dolgozniuk.
3. amikor tudom, hogy nem csak a számítógépemen fogok dolgozni, szükségem van a dokumentumra bármikor és bárhol.
4. Minden módosítási előzményt megtekinthetünk, és visszaállíthatunk az eredeti vagy egy bizonyos időben létrehozott állapotába.

Mikor? Akármikor, amikor együtt kell működni, vagy egynél több embernek kell látnia egy dokumentumot, ami állandóan frissül, vagy több helyről is hozzáférhetőnek kell lennie.

Hasonló szoftverek: Microsoft Office , MeetingWords

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése