2015. május 30., szombat

MyHistro - idővonal térképpel

Legújabb felfedezésem a myHistro idővonal térkép. Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy gyerekként nehéznek találtam a történelmet, mert nem tudtam, mi hol játszódott, nem láttam át, hogyan mozognak az országhatárok, ezért is csillan fel a szemem egy-egy ilyen drágakőtől. MyHistro egy olyan ingyenes szolgáltatás, ahol idővonalat és térképet mozgathatunk egyszerre.
A Gmail fiókunkkal bejelentkezhetünk, ha szeretnénk magunk is idővonalat készíteni, a példákat pedig bejelentkezés nélkül is láthatjuk, habár a legtöbb térkép angolul van.
Kísérletként én a francia forradalom történéseit választottam.
Első lépésként a program megmutatja az összes eseményt, ami a térkép idővonalon található ezzel is egy összegzést adva az eseményekről.
 Minden esemény megjelenik a nagy térképen. A rövid szövegre kattintva megjelenik a teljes magyarázat, és a hozzá tartozó hozzászólások (a hozzászólásokat a idővonal térkép építője engedélyezheti és eltávolíthatja.)
 A program 4 fontos részre osztja a képernyőt. Az oldal legtetején láthatjuk az idővonalat. A bal oldalon láthatjuk a közeli térképet (a térkép készítője megszabhatja, hogy milyen közeli és milyen típusú térkép látható). A jobb oldalon felül egy másik térképet láthatunk, ami ugyanazon helyszín egy távolabbi verzióját mutatja. A jobb oldalon alul láthatjuk a térkép idővonal készítőjét, a hozzászólásokat, és hogy milyen verzióban menthető el (készíthetünk rövid dolgozatot is!), vagy illeszthető be.
Amikor építjük az idővonal térképet, ugyanerre információkra kérdez rá a program. Meg kell jelölnünk, hogy mikor mi történt, hozzá kell adnunk egy hosszabb magyarázatot, képet, és mindezekből egy eseményláncot alkothatunk.
Használható: webböngésző segítségével (okostelefon, számítógép, tablet etc), és Apple alkalmazásként.
Miért ajánlom? 
Ezzel az eszközzel a diákok és tanárok is egyszerűen összefoglalhatnak és rendszerezhetnek eseményeket, téma kezdetén, ahogy haladnak a témával és a végén. Legyen ez történelem, irodalom vagy egyéb más tantárgy, téma, ahol eseményekről és földrajzi helyekről beszélünk..
Mikor? Adatok rendszerezéseként. Az első évben kiadhatjuk feladatként a diákoknak, hogy készítsenek egyet, és a következő években használhatjuk. :)
Hasonló szoftverek: HSTRY



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése