2015. május 21., csütörtök

Duolingo - ismertető

Ez a bejegyzés nyelvtanároknak és/vagy nyelvtanulóknak szól a leginkább, mivel ez a bejegyzés a Duolingoról szól. Nekem sokat segít a Duolingót, mivel a diákjaim állandóan használni tudják, olyasmit gyakorolhatnak, amit már hónapokkal ezelőtt tanultunk együtt, ezzel is felfrissítve az emlékezetüket, és új dolgokat is tanulhatnak. Jó egyveleget alkot a Memrise-zal, én együtt használom a kettőt.
A Duolingo ingyenes program, úgy tartják fent magukat, hogy eladják azokat a cikkeket, amiket a nyelvtanulóik fordítottak le. Okos.

Magyarról sajnos jelenleg csak angolul tanulhatunk, de ez akármikor megváltozhat, hiszen a programot önkéntesek is alakítják. Én nem is olyan régen jelentkeztem önkéntesként arra, hogy magyarról spanyolt tanítsak. Ha szeretnétek te is önkénteskedni, itt jelentkezhettek.

A Duolingo játékosságot (gamification) használ, hogy motiválja a nyelvtanulókat. Pontokat gyűjthetünk, amikkel ajándékokat vehetünk magunknak a Duolingo boltjában, például randi mondatokat tanulhatunk, ha elegendő pontot gyűjtünk össze :)
A program leckékre bontja a tanulást, és kiegyensúlyozottan építi a hallás- és íráskészséget, miközben szókincset bővít és nyelvtant gyakoroltat. Háromszor hibázhatunk egy leckén belül, ha a szíveink elfogytak, akkor újra kell kezdenünk a leckét.


Ha van már némi tudásunk, nem kell mindent előről kezdenünk, egy egyszerű szintfelmérő segítségével képesek vagyunk ugrani a saját szintünkhöz. Sőt, a Duolingoval most már nyelvvizsgázhatunk is.
Ha szeretnénk, ha az egész osztály használja a programot, akkor ezt is megtehetjük, sőt ha tanárok együtt tanítanak egy tantárgyat, Duolingón is együtt dolgozhatnak az iskolák számára nyújtott szolgáltatásával.
Használható: webböngésző segítségével (okostelefon, számítógép, tablet etc), applikációként Androidon, Windows Phone-on és Apple-on.
Miért ajánlom? Mert motivációt ad, mert érzékelteti, hogy a tudás elenyészik, ha nem használjuk.
Mikor? Évközben állandóan.
Hasonló szoftverek: Instreamia, Edustation

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése