2015. augusztus 17., hétfő

Képek és jogok

A Google az ember jó barátja. Az információt viszont megfelelően kell kezelnünk, beleértve a képeket. Például fontos az, hogy prezentációnk nem csak gyönyörű legyen és helyes információt tartalmazzon, de jogilag is megfelelő legyen.

A copyright jogokat be kell tartanunk. Ez nem csak azért fontos, hogy jó példát mutassunk, hanem mert jogilag ez így helyes. Egyrészt a Google Képkeresőjét korlátozhatjuk csak olyan képek keresésére, amik szabadon felhasználhatóak a beállítások speciális beállításai alatt (itt természetesen más korlátozásokat is használhatunk, például színeket választhatunk.

Lehetséges másik lehetőség a Flickr Commons. Mindenképpen jó hely arra, hogy képeket keressünk copyright korlátozás nélkül. Emellett a képek garantáltan gyönyörűek! :)

A Creative Common képeket a Flickr Explore címkéje alatt találjuk meg. Ezután már csak keresnünk kell a képek között, és válogatnunk a találatok között.



Használható: webböngésző segítségével (okostelefon, számítógép, tablet etc).
Miért ajánlom?
Mert a jogok fontosak, legalább annyira, mint a lehető legtöbb lehetőséget megragadni tanárként vagy tanulóként. A diákoknak arról is tanulniuk kell, hogy a kalózkodás, jogtalan felhasználás törvénybe ütköző.
Mikor? Amikor csak képekre van szükségünk, például prezentáció, pószter stb.
Hasonló szoftverek: Pexels

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése